Scurt istoric

Istorie Noiembrie 4, 2014

Din anul 2002, anul numirii noastre aici, Biserica ”Sf. Treime” Vaduri, este pusă sub Semnul Stejarului din Mamvri, fiind primitoarea călătorilor, a pribegilor, a flămânzilor și însetaților acestei lumi, a celor arși de arșița și gerul ”mării sărate a acestei vieți”. 

Precum odinioară Avraam patriarhul împreună cu soția sa Sarra au primit cu pîine și carne pe cei trei îngeri călători la stejarul din Mamvri și care preînchipuiau persoanele Preasfintei Treimi, la fel fiecare dintre noi încercăm să devenim o Troiță la răspântia drumurilor și veacurilor, în care să pâlpâie lumina cea dulce a untdelemnului dragostei față de aproapele.

Foamea și setea după Cuvînt au fost și sunt ‘stîmpărate și ostoite ”la bisericuța de lemn de la șosea” nu o dată, ci mereu și mereu, Cuvîntul țîșnind  din Izvorul Vieții, proaspăt și bun de băut; familia creștină fiind prin definiție, reflectare a iubirii intratrinitare dintre Tatăl, Fiul și Sfîntul Duh.Biserica „Sf. Treime” Vaduri, s-a construit între anii 1996-1998, sub păstorirea părintelui Nicolae Nicolescu, de către o echipă de meșteri în frunte cu Petru Cociorvei din comuna Frasin, județul Suceava; pictura este executată în tehnica ”fresco” de către Iulia Handragel din Mălini, Suceava, sora părintelui Emil Handragel și ucenică a maestrului Irimescu.

Biserica este sfințită în anul 2002,  în ziua de 21 iulie, de către Înaltpreasfințitul Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul  Casian Crăciun, Arhiepiscop al Dunării de Jos, ocazie cu care părintele Nicolae Nicolescu a primit rangul de iconom stavrofor, fiind transferat la cerere la biserica ”Sf. Lazăr” din Iași, iar noul paroh, pr. Dorin Ploscaru, fiind instalat în postul rămas vacant.

Biserica este construită din lemn, pe temelie și fundație de beton, după modelul bisericilor de lemn din Moldova, are treizeci de metri (30 m) lungime, șapte metri (7 m) lățime și douăzeci și cinci metri (25 m) înălțime, fiind construită ca stil arhitectonic în formă de cruce, sub formă de navă, din pridvor, intrîndu-se direct în naos și apoi în altar. Catapeteasma este din stejar sculptat, iar pictura catapeteasmei și o parte din icoanele praznicare sînt executate de doi pictori din Iași: Marius Ilincaru și Cristi Miron.

După mărturia părintelui Dumitru Stăniloae, imediat după 1990,” neamul românesc are nevoie de biserici mici și mijlocii; și să fie din lemn; catedralele îl strivesc pe român; acolo în bisericuța mică de lemn, în fața icoanei Maicii Domnului unde picură lumina candelei, el îl simte mult mai aproape pe Dumnezeu”.

I se mai spune, Biserica din Colonie, ea fiind zidită pentru credincioșii din aceste loc, unde a funcționat pînă în anii 1958-1959 un Combinat de Prelucrare a Lemnului ”21 decembrie” se chema și care adunase din toată Moldova mai ales, tineri muncitori, cărora statul comunist le-a făcut ”blocuri” și case tip Colonie. Combinatul a ars din temelii în anul 1959 și pe locul lui se găsește astăzi lacul de acumulare de la Vaduri.

Lucrări și construcții:

Instalația de încălzire centrală și apă curentă a bisericii a fost făcută în anul 2002; confecționarea strănilor  din altar, s-au executat între anii 2003-2004; instalația de gaz metan întreanii 2007-2008; Între anii 2002-2010 este zidită Casa Rada (Casa parohială, Casă de prăznuire, Bibliotecă, Arhivă) care se sfințește în 16 mai 2010, de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan; preotul paroh primind rangul de Iconom Stavrofor, ca semn al aprecierii Ierarhului. Activități culturale și literare: În spațiul generos al bisericii ”Sf. Treime” Vaduri, au fost filmate zeci de emisiuni ”Cuvînt Bun”, având ca invitați oameni de cultură, preoți, medici, profesori, scriitori, călugări, pictori, muzicieni, simpli credincioși, din arealul cultural  românesc și din străinătate,  după un format gândit și făcut de realizatorul acestei emisiuni, părintele și poetul Dorin Ploscaru.

În anul 2012, se desfășoară aici, cu binecuvîntarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Zilele de Poezie de la Vaduri, (ediția I) Festivalul Internațional de Poezie, în parteneriat cu Școala Generală Vaduri, cu Primăria Alexandru cel Bun și Biblioteca Județeană ”G.T. Kirileanu” Piatra Neamț, manifestare care  reunit alături de copii, tineri elevi și studenți, nume importante ale literaturii române de azi: scriitorul Dan Iacob, poetul și romancierul Vasile Baghiu, tînărul critic literar Ștefan Baghiu, criticul și profesorul Adrian G. Romila, criticul și redactorul-șef al Antitezelor, Raluca Naclad, scriitorul și directorul Constantin Bostan, dr. Andreea Hefco (Iași), părintele arhidiacon Martin H. Lissmann (Koln, Germania); părintele și poetul Nicolae Jinga (Orșova, Mehedinți); părintele și poetul Sever Negrescu (Eșelnița, Mehedinți); părintele și poetul Mihalache Tudorică (Craiova, Dolj); părintele și poetul Ioan Pintea (Bistrița, Bistrița-Năsăud) și părintele și poetul Dorin Ploscaru (Vaduri, Neamț) toți membri ai Uniunii Scriitorilor din România.Scopul acestui proiect a fost: Stimularea gustului pentru lectură și literatură în rândul tinerilor ca antidot la lumea drogurilor, alcoolului și prostituției și navigarea pe mările și oceanele literaturii ca mod de viață. Biserica este situată pe drumul care duce de la Piatra la Bicaz, la 9 km distanță de Piatra Neamț.

Vă așteptăm cu drag să ne închinăm și să ne bucurăm de Domnul în biserica ”Sf. Treime”Vaduri.